Copyright/upphovsrättslagen!!

Vad är egentligen copyrigt/upphovsrätt då?
Upphovsrättslagen/copyright skyddar ALLT du skapat.  En text, en bild, en tavla eller något annat. Om någon tar detta från dig och sprider det vidare så bryter de mot lagen. Det väldigt respektlöst att ta något som någon annan har skapat. Tänk även på att bilder från google egentligen inte får användas.
Det verkar som att det inte är så många personer som vet vad lagen innebär eftersom folk kopierar bilder och texter hej vilt över internet. Jag har så som många andra tagit bilder från exempelvis google och publicerat dem på olika ställen. Efter att ha läst om just vilka följder man får om man bryter mot copyrigt/upphovsrättslagen så har jag slutat med det. Ägaren till bilden/texten/tavlan eller vad det nu är för något kan anmäla och det slutar med att du får betala skadestånd. Att slänga ut ca 4000kr för VARJE bild du tagit är ju inte så himla kul. Eller hur?

Om du inte är straffmyndig och tar något från internet får dina föräldrar betala straffet istället!

Tänk på att det även gäller bilder som finns på google. Om du inte kan ta egna bilder så finns det massor av sidor som har bilder som du faktiskt får använda. En del kan vara riktigt snygga faktsikt. Men tänk på att ägaren till bilden kanske vill ha en länk om du "lånar" bilden från henne/honom.

Kommentarer
Albin säger:

Ska jag ta detta som att du är en stark förespråkare för SOPA? ;)

2012-01-22 | 21:43:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback